Stochastické modelování hydrologických dat - Prchal, Martin (2018)
V této práci se věnujeme modelování křivek překročení průměrných denních průtoků. K tomuto účelu nevyužíváme pouze běžně používané tříparametrické log-normální rozdělení, ale v práci si představujeme nové, pětiparametrické log-normální rozdělení. K prokládání empirických křivek teoretickými používáme mnoha přístupů, jako je minimalizace sumy čtverců, či sumy relativních čtverců chyb pomocí Nelder-Meadovy optimalizační metody. Mimo těchto standardních metod využíváme v práci metody optimalizace pravděpodobnosti, či sumu čtverců nad přeponou trojúhelníku. Na konci práce všechny výše zmíněné přístupy porovnáme pomocí součtu čtverců chyb a pomocí průměrné p-hodnoty Kolmogorovova-Smirnovova dvouvýběrového test napříč pro každou metodu.