Studium fytoestrogenních látek v ruminální tekutině - Štěpánek, Martin (2018)
Fytoestrogeny jsou sekundární metabolity rostlin, ve kterých působí jako ochranné látky například vůči UV záření nebo parazitům. Tato práce se zabývá zejména isoflavony, jejich formami, biosyntézou a metabolismem. Dále se práce zaměřuje na trávení přežvýkavců a jejich schopnost metabolizovat isoflavony za pomocí ruminálních bakterií. Praktická část se zabývá in vitro metabolismem isoflavonů a produkcí equolu v ruminální tekutině. Je zde sledována kinetika těchto procesů v závislosti na čase a množství přidaného 40 % jetelového nebo sójového extraktu za pomocí HPLC-DAD/FLD. S rostoucím přídavkem extraktu rostly také počáteční koncentrace isoflavonů. U vzorků s přídavkem jetelového extraktu docházelo k minimálnímu metabolismu isoflavonů a produkci equolu. Dále bylo zjištěno, že k nejvyšší produkci equolu (10,46 µg.ml-1) došlo u vzorků s přídavkem 25 mg sójového extraktu po 48 h inkubace. Při vyšších přídavcích sójového extraktu docházelo k inhibici equol produkujících bakterií.