Bayesovské metody v pojistné matematice - Holubíková, Pavla (2018)
V této diplomové práci se věnujeme využití bayesovských metod v teorii kredibility. Po seznámení s bayesovským přístupem v pojišťovnictví se zaměřujeme na problematiku bonus-malus systémů v pojištění vozidel. Hledáme relativní pojistné, které by odráželo očekávaný počet pojistných nároků, a následně nástroj k měření efektivity bonus-malus systémů. Běžnou praxí je využití stacionárního stavu, jenž reálně neodpovídá případu pojištění vozidel. Sáhneme proto po vhodnějším neasymptotickém kritériu, které navíc umožňuje výběr optimální počáteční třídy. Především zkoumáme případ, kdy pojišťovna nepoužívá apriorní segmentaci pojistného kmene, ale zmíníme i situaci apriorního rozdělení portfolia klientů. Zabýváme se rovněž konstrukcí ideálních pravidel přechodu a vlivem různých parametrů na výslednou efektivitu.