Klonování, příprava a charakterizace lektinů z patogenních plísní - Berezňáková, Hana (2018)
Lektiny jsou proteiny, které jsou schopné specificky a reverzibilně vázat sacharidy. Mnoho patogenních mikroorganizmů má lektiny na svém povrchu a využívá je k přichycení na hostitelský organizmus. Cílem diplomové práce je klonovat, připravit a charakterizovat hypotetický lektin MCL z patogenní plísně Microsporum canis. Tato plíseň náleží do skupiny dermatofytů a způsobuje infekci na kůži domácích zvířat a také lidí, která se obecně nazývá tinea. Tento hypotický MCL protein je strukturní homolog AAL a AFL lektinů. V této práci byly využity metody molekulárního klonování, exprese v expresním systému E. coli, afinitní chromatografie a hemaglutinace. Charakterizace hypotetického lektinu MCL by mohla být použita k lepšímu pochopení iniciace infekcí tinea. Tyto poznatky mohou být použity k vyvinutí optimálního způsobu léčby těchto infekcí.