Úloha ABC C1 transportéru u embryonálních kmenových buněk - Vozáková, Ludmila (2018)
ABC C1 transportér patří do rozsáhlé skupiny ABC transportérů. Je známý svou úlohou v mnohočetné lékové rezistenci. Tato rezistence je velkou komplikací léčby nádorových onemocnění. Kromě toho se ABC C1 transportér ve velké míře vyskytuje u kmenových buněk. Tyto buňky se vyskytuj v hypoxickém prostředí a často musí čelit metabolické restrikci. Zajímala nás úloha ABC C1 transportéru u kmenových buněk a také vliv nepříznivých podmínek na tento transportér. Jako model byly použity embryonální kmenové buňky linie R1 a od nich odvozené klony s vypnutým genem pro ABC C1. Vystavení buněk nedostatku glukózy vedlo ke snížení jejich proliferace, avšak nezávisle na přítomnosti ABC C1. Zajímavým zjištěním byl fakt, že jeden z metabolických modulátorů, Akt inhibitor měl vliv na tento transportér. Pro přesnější prozkoumání této problematiky by bylo třeba vykonat pokusy i v hypoxickém prostředí.