Implementace metod MGC a OGC pro výpočet parciálních atomových nábojů - Zouvala, Šimon (2018)
V této bakalářské práci se věnujeme výpočtům a využití parciálních atomových nábojů. Výpočet těchto nábojů je možný buď kvantově mechanickými metodami, které jsou přesnější ale časově náročnější nebo pomocí empirických metod, které jsou rychlejší, ale obsahují výrazně větší míru aproximací. Empirické metody dále dělíme na ty, které se snaží reprodukovat náboje z kvantové mechaniky a na ty, které definují náboje vlastním způsobem. Příkladem druhé skupiny těchto empirických metod jsou Molecular graph charge (MGC) a Orbital graph charge (OGC), jejichž implementace je zahrnuta v této práci. MGC a OGC jsou založeny na principech teorie elektrických obvodů. Pracují s molekulou pouze jako topologickým objektem, využívají teorii grafů pro své výpočty a konkrétní souřadnice jednotlivých atomů neberou v potaz. Vrcholy grafu znázorňuje MGC jako atomy a OGC jako valenční elektrony, hrany znázorňují obě metody jako vazby. Implementace obou metod byla úspěšná, metody vykazují vysokou korelaci s kvan