Vita Wilfridi v kontextu anglo-latinské hagiografické literatury 8. století - Polehlová, Helena, 1974- (2018)
Předkládaná disertační práce si klade za cíl představit legendu Vita sancti Wilfridi v kontextu raně středověkých anglo-latinských legend 8. století a na základě literárního, typologického a jazykového rozboru určit, v čem se od soudobých anglo-latinských legend, zejména dvou prozaických legend Vita sancti Cuthberti, odlišuje, případně, v čem se s jejich rysy shoduje. Součástí práce je také příloha obsahující překlad textu legendy Vita Wilfridi do češtiny