Role fosforylace a defosforylace v regulaci telomerázové aktivity - Porubská, Jana (2018)
Enzým telomeráza je predmetom záujmu mnohých výskumov nielen kvôli úlohe v riešení tzv. koncovo replikačného problému, ale aj kvôli jej úzkemu vzťahu s radom nádorových ochorení. Bližšie objasnenie jej regulácie by výrazne pomohlo pokroku modernej medicíny. V tejto bakalárskej práci boli zmapované poznatky o fosforylačných a defosforylačných dejoch ovplyvňujúcich aktivitu telomerázy. Boli selektovaní mutanti s T-DNA inzerciou v génoch pre regulačné podjednotku proteinfosfatázy 2A, v promotore génu pre kinázu RUNKEL a v paralógnych génoch TRA1A a TRA1B. Bola analyzovaná dĺžka telomér mutantných rastlín Arabidopsis thaliana s T-DNA inzerciou v génoch TRA1A a TRA 1B, ktoré kódujú fosfatidylinozitol kinázy. Žiadny výrazný vplyv na dĺžku telomér u testovaných fosfatidylinozitol kináz sa nezistil ani u prvej ani pri druhej generácie mutantných rastlín. Inzercia T-DNA v génoch pre podjednotky proteinfosfatázy 2A sa javila ako letálna, pretože všetky vypestované rastliny z týchto mutantných lí