Bakteriální rezistence ke kolistinu: mechanismy, epidemiologie a klinický význam - Klvaňa, Martin (2018)
Kolistin, též nazývaný polymyxin E, je cyklické polypeptidové antibiotikum patřící do skupiny polymyxinů. Původně byl izolován roku 1947 ze sporulující půdní bakterie Paenibacillus polymyxa var. colistinus. Jedná se o takzvané antibiotikum poslední volby, které se používá především k léčbě infekcí způsobených multirezistentními gramnegativními bakteriemi, jež se staly rezistentními k většině používaných antibiotik. Tato bakalářská práce se zabývá mechanismy rezistence ke kolistinu u vybraných bakteriálních kmenů, mechanismem účinku kolistinu, metodami testování citlivosti, epidemiologií rezistence ke kolistinu a jeho klinickým významem. Zvýšená pozornost je věnována roli plazmidů v šíření rezistence a popisu tohoto mechanismu. Kolistin plní významnou roli v humánní i veterinární medicíně a v současnosti dochází k přehodnocení jeho použití a podrobnějšímu zkoumání.