Orální mikrobiom: nemalý hráč na velkém poli zdraví člověka - Koželuhová, Kristýna; Vídeňská, Petra; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2018)
Orální mikrobiom je soubor mikroorganismů nacházejících se v dutině ústní. Tento mikrobiom zahrnuje více než 700 bakteriálních druhů a je po střevě považován za druhý nejdiverzifikovanější lidský mikrobiom. V lidských ústech jsou identifikovány prokaryotické i eukaryotické mikroorganismy. Důležitou funkci má při udržování homeostázy v dutině ústní, která je zajišťována produkcí zásaditých látek tak, aby se pH co nejvíce blížilo neutrální hodnotě. Pokud tomu tak není a dojde k dysbióze, tak se může tento stav projevit rozvojem onemocnění dutiny ústní. Nejznámější jsou např. zubní kaz a periodontitida. Navíc orální infekce v těhotenství mohou být potenciálním nebezpečím pro vyvíjející se plod, protože můžou způsobit např. předčasný porod. Kromě toho má nerovnováha v orálním mikrobiomu vliv také na rozvoj systémových onemocnění, jakými jsou např. kardiovaskulární onemocnění, rakovina, pneumonie nebo Diabetes mellitus, kdy se bakterie dostávají krevním řečištěm při poranění dásně např. při
The human oral microbe is a set of microorganisms found in the oral cavity. This microbiome contains more than 700 bacterial species and is considered to be the second most diverse human microbiome after gut microbiome. Prokaryotic and eukaryotic microorganisms are identified in human oral cavity. An important function of the oral microbiome is to maintain homeostasis in the oral cavity, which is ensured by the production of alkaline substances so that the pH approaches as neutral as possible. If this is not the case, dysbiosis may occur which may result in a development of the oral cavity disease. Dental caries and periodontitis are the most common. In addition, oral infections in pregnancy may pose a potential risk to the development of the fetus, as they may cause e.g. premature birth. In addition, the oral microbial imbalance also affects the development of systemic diseases such as cardiovascular disease, cancer, pneumonia or Diabetes mellitus, when the bacteria invade into the bl
Vedoucí práce: Petra Vídeňská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: orální mikrobiologie; mikrobiomy; nemoci ústní dutiny; oral microbiology; microbioms; oral cavity diseases; bakalářské práce; bachelor's theses