Těšetice-Kyjovice - komunitní areál prvních zemědělců - Vostrovská, Ivana, 1985- (2018)
Cílem této práce je nejen navázat na předchozí vlastní studium keramického materiálu a vnitřní struktury sídelního areálu s lineární keramikou, ale také shrnout a komplexně vyhodnotit všechny další publikované i nepublikované výsledky. Těžištěm práce je tedy sídelní areál na lokalitě Těšetice-Kyjovice a společnost prvních zemědělců ve střední Evropě v období cca 5 300-5 000 BC. Hlavní otázky propojené rámcem teorie sídelních areálů budou věnovány transformaci komunitního areálu, okolnímu prostředí, hospodářskému zázemí a ekonomice, struktuře a vývoji obytného areálu, činnostem a sociálním vztahům v obytném areálu, chronologii a komunikaci v neolitické společnosti. Výsledkem disertační práce je model komunitního areálu a rekonstrukce života prvních zemědělců na lokalitě Těšetice-Kyjovice, včetně vztahů k ostatním areálům na počátku neolitu v širším kontextu střední Evropy