Studium vlivu plazmochemické modifikace polymerů na cytokinetické parametry buněk - Černochová, Petra (2018)
Již řadu let je snahou tkáňového inženýrství vyvinout takové tkáňové náhrady, které by byly tělu přirozené, samy se vstřebávaly a byly nosičem pro tělu vlastní buňky. Na popularitě nabírají syntetické polymery modifikované relativně jednoduchými, po ekonomické i ekologické stránce vhodnými, plazmochemickými procesy, díky kterým se stávají pro buňky vhodným nosičem. Tato práce se zaměřuje na polykaprolaktonové nanovlákenné membrány plazmochemicky pokryté buď netoxickým cyklopropylaminem (CPA), který vede k vytvoření vrstev bohaté na pozitivně nabité aminové skupiny, nebo kopolymerizací kyseliny maleinové s acetylenem za vzniku negativně nabitých karboxylovaných vrstev (BioMA). Cílem této diplomové práce bylo zjistit účinek takto funkcionalizovaných povrchů na lidské buňky, konkrétněji keratinocyty linie HaCaT. Předmětem výzkumu byl vliv na proliferaci, diferenciaci, adhezi a buněčnou smrt těchto kožních buněk.