Role JAK-STAT signálních drah v aktivaci lymfocytů - Babínková, Pavla (2018)
Lymfocyty jsou buňky zajišťující specifickou imunitu v lidském organismu, jenž se dělí na T-lymfocyty a B-lymfocyty. Z B-lymfocytů vznikají během diferenciace kromě paměťových buněk i buňky plazmatické, jejichž hlavní úlohou je produkce imunoglobulinů. V produkci imunoglobulinů hraje významnou roli JAK/STAT signální dráha, která ovlivňuje také diferenciaci, apoptózu a další důležité procesy v buňce. Členové JAK/STAT signální dráhy jsou zapojeni do řady jiných signalizačních drah např. IL-4 nebo IL-6 a z toho důvodu je její vliv tak rozsáhlý. Přírodní látky zvané pseurotiny jsou schopny inhibovat fosforylaci STAT proteinů, které společně s JAK kinázami dráhu tvoří. Na základě in vitro experimentů byl zjištěn inhibiční vliv pseurotinů na produkci IgE na úrovni aktivace B-lymfocytů a jejich diferenciace do plazmatických buněk. Mimo to nebyl zjištěn jejich cytotoxický vliv.