Možnosti využití dvouhybridních systémů pro studium interakce peptidáza-inhibitor - Woller, Petr (2018)
Peptidázy hrají významnou roli v mnoha procesech života organismu, ať už se jedná o trávení, přestavbu tkání nebo zprostředkování odezvy imunitního systému. Přílišná aktivita těchto enzymů, která by mohla buňky poškodit, je regulována jejich specifickými inhibitory. Tato regulace je důležitá nejen pro správné fungování organismu samého, ale evolučně našla své uplatnění i ve vztahu mezi parazitem a jeho hostitelem. V teoretické části této práce byla zpracována rešerše na téma dvouhybridních systémů, kterých může být využito pro zkoumání interakcí mezi inhibitory a jejich peptidázami. V experimentální části práce byly měřeny inhibiční vlastnosti inhibitorů peptidáz parazitických červů Eudiplozoon nipponicum a Trichinella spiralis. Tyto organismy způsobují rozsáhlé hospodářské škody včetně škod na zdraví člověka. Jejich peptidázy a jim příslušné inhibitory představují potenciální cíl pro léčbu jimi způsobených parazitóz.