Analýza PIWI-interagujících RNA u pacientů s multiformním glioblastomem - Siegl, František (2018)
Multiformní glioblastom (GBM) je nejčastějším gliálním nádorem mozku s velmi ne-přížnivou prognózou. Navzdory pokrokům v neurochirurgii a onkologii je medián přežití pacientů s GBM jenom 12 až 15 měsíců od stanovení diagnózy. V posledních letech jsou tak nemalé materiální prostředky a úsilí věnovány výzkumu jak nových diagnostických, prognostických a prediktivních biomarkerů, tak potenciálních terapeutických cílů, které by zefektivnily léčbu a prodloužily přežívání pacientů s tímto onemocněním. Mezi tyto kandidátní biomarkery patří i molekuly PIWI-interagující RNA (piRNA), krátké nekódující RNA o délce 24 - 32 nukleotidů, které se podílejí na umlčování genů. Svou biologickou funkci jsou schopny vykonávat pouze v komplexu s PIWI proteiny zvaným piRISC. Mezi hlavní mechanismy jejich působení patří regulace transpozibilních elementů, jejichž aktivitou dochází k vzniku mutací a tedy destabilizaci genomu. Regulace retrotranspozonů probíhá navozením epigenetických modifikací chromatinových s