Celkový organický uhlík v monitorování mikrobiální biomasy - Sidorová, Simona (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá možností použití analyzátoru celkového organického uhlíku (TOC) na stanovení buněčného uhlíku jako indikátoru růstu buněk autotrofních organismů pěstovaných v médiích obsahujících ionty železa. Teoretická část shrnuje poznatky o metabolismu bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans, biooxidaci pyritu a o využití analyzátoru TOC. V praktické části byl analyzátorem TOC monitorován růst buněk pěstovaných na pyritu, Fe2+ a anaerobně na síře. Analyzátor TOC byl použitelný pro monitorování růstu biomasy kultivované na pyritu. Avšak sledování standardní fáze kultivace buněk na substrátu Fe2+ naráží na nízkou citlivost metody (na úrovni meze stanovitelnosti). Prodloužená doba kultivace s vyšším nárůstem biomasy využití TOC umožnila. Optimální průběh anaerobní biooxidace síry ionty Fe3+ se nepodařilo realizovat, proto vyhodnocení použití TOC pro tento případ nebylo možné uzavřít.