Stanovení mastných kyselin v graviditě komplikované gestačním diabetem - Odložilíková, Nikola (2018)
Cílem této bakalářské práce je stanovení vybraných mastných kyselin v lidské plazmě a lidském mateřském mléce pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. Pracovní postup stanovení zahrnuje methylaci mastných kyselin (derivatizace), optimalizaci, validaci GC-FID metody a na závěr stanovení hladin plazmatických neesterifikovaných mastných kyselin v plazmě u žen s GDM.