Detekce AGR proteinů v extracelulárním prostředí nádorů - Mikušová, Petra (2018)
Proteiny AGR2 a AGR3 patří do rodiny protein disulfid izomeráz. Protein AGR2 slouží jako chaperon endoplasmatického retikula, interaguje sXp53 a Reptinem, ovlivňuje funkci MUC2 a způsobuje rezistenci kXtamoxifenu. Změny exprese proteinu AGR2 jsou spojovány se vznikem zánětlivých onemocnění trávicího traktu, jakož i vznikem a rozvojem nádorového bujení u množství nádorových diagnóz jako je karcinom mléčné žlázy, slinivky břišní, střeva, plic, ovarií, prostaty a jater. Exprese proteinu AGR3 byla popsána vXsouvislosti sXnádorovým bujením především u diagnóz jako je karcinom mléčné žlázy, ovarií, tlustého střeva, slinivky břišní, plic a močového měchýře. U obou proteinů se jedná o molekuly sXpotenciálem stát se diagnostickým markerem vXonkologii. Většina prací se zabývá především jejich intracelulární úlohou, ale zdá se, že tyto proteiny mají i extracelulární funkci. Protein AGR2 byl detekován vXkrvi, séru, moči a extracelulárním prostoru a pravděpodobně se zde podílí na vzniku metastáz pl