Telomer-vazebné proteiny a jejich subcelulární funkce - Kusová, Alžbeta (2018)
Teloméry sú nukleoproteínové štruktúry nachádzajúce sa na koncoch lineárnych eukaryotických chromozómov. V oblasti telomér sa nachádza enzým telomeráza, ktorý je tvorený dvomi podjednotkami: telomerázovou RNA (TR) a telomerázovou reverznou transkriptázou (TERT). Jeho hlavnou úlohou je ochrana a predlžovanie telomér. Avšak predpokladá sa, že telomeráza má i mnoho netelomerických funkcií spojených napríklad s reguláciou bunkového cyklu. Na ochrane telomér sa však podieľa i veľké množstvo iných proteínov či proteínových komplexov. U živočíchov túto funkciu vykonáva proteínový komplex nazývaný Shelterin. V tejto bakalárskej práci sa venujem telomér-väzbovým proteínom rastlín Arabidopsis thaliana a Physcomitrella patens, konkrétne telomere-repeat binding (TRB) proteínom patriacich do single-Myb-histone (SMH) skupiny. Tieto proteíny zastávajú u rastlín podobnú funkciu ako proteíny Shelterin komplexu. Cieľom tejto práce bolo získanie dvojitých mutantov TRB1-TERT vhodných pre ďalšie analýzy pr