Analýza úrovně exprese vybraných genů parazita Eudiplozoon nipponicum (Monogenea) - Kuchyňa, Filip; Ilgová, Jana; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem genové exprese u parazita Eudiplozoon nipponicum, který je významným patogenem kapra obecného. Tento parazit je vhodným modelovým organismem taxonu Monogenea. Problematice genové exprese u této skupiny se věnuje jen málo vědeckých prací. Předkládaná práce je zaměřena na expresi genů kódujících cystatiny a serpiny, které spadají do skupiny inhibitorů proteolytických enzymů - proteas. Tyto molekuly hrají významnou roli v životě parazita. Mezi jejich funkce patří např. modulace imunitní odpovědi hostitele, trávení krve, ovlivnění srážlivosti krve aj. V experimentální části byl navržen postup pro stanovení úrovně exprese uvedených genů pomocí metody kvantitativní PCR. Studium míry genové exprese během vývojového cyklu parazita pak pomůže lépe pochopit funkce inhibitorů proteas během interakce s hostitelem.
This bachelor thesis deals with the study of gene expression in the parasite Eudiplozoon nipponicum, which is a significant pathogen of common carp (Cyprinus carpio). This parasite is a suitable model organism of taxon Monogenea. Just few of scientific works were focused on the gene expression in Monogenea. In this thesis we investigate the levels of the gene expression of cystatins and serpins, which belong to the group of proteas inhibitors. These molecules play important role in parasite´s life. Their function is e.g. modulaltion of host immune response, blood digestion or influencing blood coagulation. In the experimental part the approach for determination of gene expression of selected genes by using method quantitative PCR was suggested. Studying the gene expression level throughout lifecycle of parasite helps to understand function of protease inhibitors during interaction with host.
Vedoucí práce: Jana Ilgová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: cystatiny; Eudiplozoon nipponicum; genová exprese; inhibitory proteáz; Monogenea; qPCR; serpiny; Eudiplozoon nipponicum; gene expression; Monogenea; protease inhibitors; qPCR; Cystatins; Serpins; bakalářské práce; bachelor's theses