Analýza úrovně exprese vybraných genů parazita Eudiplozoon nipponicum (Monogenea) - Kuchyňa, Filip (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem genové exprese u parazita Eudiplozoon nipponicum, který je významným patogenem kapra obecného. Tento parazit je vhodným modelovým organismem taxonu Monogenea. Problematice genové exprese u této skupiny se věnuje jen málo vědeckých prací. Předkládaná práce je zaměřena na expresi genů kódujících cystatiny a serpiny, které spadají do skupiny inhibitorů proteolytických enzymů - proteas. Tyto molekuly hrají významnou roli v životě parazita. Mezi jejich funkce patří např. modulace imunitní odpovědi hostitele, trávení krve, ovlivnění srážlivosti krve aj. V experimentální části byl navržen postup pro stanovení úrovně exprese uvedených genů pomocí metody kvantitativní PCR. Studium míry genové exprese během vývojového cyklu parazita pak pomůže lépe pochopit funkce inhibitorů proteas během interakce s hostitelem.