Stanovení genospecies rodu Borrelia získaných z různých oblastí České republiky pomocí DNA sekvenace - Kopečková, Monika (2018)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice Lymeské boreliózy. Jedná se o velmi závažné onemocnění způsobované bakterií rodu Borrelia. Hostitelem těchto bakterií jsou především klíšťata rodu Ixodes. V první části práce lze nalézt fakta jak o nemoci, tak o původcích i přenašečích. Cílem práce bylo zjistit pozitivitu klíšťat pomocí qPCR (Real-Time PCR) a následně pozitivní vzorky sekvenovat a zjistit tak zastoupení jednotlivých druhů. Celkem bylo otestováno 733 vzorků klíšťat získaných ze všech krajů České republiky. Bylo zjištěno, že 165 vzorků (22,5 %) tvoří vzorky pozitivní na Bbsl, u 114 vzorků byl zjištěn i konkrétní druh.