Hodnocení poškození DNA v lidských buňkách pomocí testu mikrojader - Kalužová, Anna (2018)
Na člověka denně působí velké množství chemických látek a jejich směsí, které mohou negativně působit na DNA a tím i na lidské zdraví. Poškození DNA v lidských buňkách může být sledováno pomocí mnoha testů genotoxicity, mimo jiné i prostřednictvím testu mikrojader s využitím cytochalasinu B (CBMN test). Pomocí něho lze stanovovat míru poškození DNA vlivem působení genotoxických látek. Mezi tyto látky můžeme zahrnout i polyaromatické uhlovodíky (PAHs). Hlavním cílem práce bylo zavést tuto metodu do laboratoří Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX) a optimalizovat automatické vyhodnocení výsledků. Dalším úkolem bylo pomocí této techniky otestovat sadu vzorků náležících do pilotní biomonitorovací studie, zabývající se poškozením DNA v mononukleárních buňkách periferní krve (PBMN) v populaci vlivem reálné expozice PAHs. Metoda CBMN testu je obecně založena na detekci a hodnocení biomarkerů chromozomových zlomů či ztrát celých chromozomů, zvaných mikrojádra (MNi). Ta jsou u