Vliv polymorfizmů kandidátních genů na rozvoj svalové síly - Jurák, Viktor (2018)
Tato bakalářská práce je věnována účinkům dvou kandidátních genů a následným změnám ve funkčnosti vybraných svalových partií po podstoupení tréninkové a nutriční intervence. V rámci práce byl vybrán soubor 30 mužů, u kterých byly analyzovány jednotlivé genotypy. Dále byla naměřena data pomocí izokinetického dynamometru a vyplněny dotazníky antropometrických parametrů. Po podstoupení tréninkové intervence bylo testování na izokinetickém dynamometru podstoupeno znovu a pomocí statistických metod byly studovány vztahy mezi polymorfizmy kandidátních genů s fyziologickými funkcemi vybraných svalových skupin. Díky získaným výsledkům byly nalezeny vztahy mezi genem pro ACE a svalovou hypertrofií dominantní nohy a také mezi genem ACTN3 a rychlostí extenze paže.