Optimalizace exprese a purfikace RADX proteinu - Jiříčková, Michaela (2018)
Nedávno byl objeven nový protein RADX, který je považován za antagonistu proteinu RAD51 a jednoho z regulátoru homologní rekombinace. Protein RAD51 je jedním z klíčových proteinů homologní rekombinace a ve zkratce jeho funkce je vyhledávání homologní sekvence ve zbytku genomu. Tento typ oprav je velmi podstatný pro zachování genomové stability, jedná se o opravu pro buňku toxických dvouřetězcových zlomů, které se tvoří při replikaci a mají za důsledek výměnu genetické informace mezi sesterskými chromozomy. Také však tyto zlomy můžou vznikat v průběhu života buňky a neopravené vedou k mutagenezi. Má práce řeší problém exprese a purifikace proteinu RADX, a tedy zjištění nejvýhodnější strategie pro získávání proteinu RADX. Toto zjištění by mělo umožnit zkoumání funkce RADX a jeho vztahu k hlavním proteinům homologní rekombinace jako je RAD51, RPA, BRCA2, RAD52 a další. V mé práci bylo zjištěno, že nejvhodnější způsob získávání RADX je z hmyzích buněk a zachování funkčnosti proteinu bylo o