Změny v metabolomu rostlin po aplikaci beta-aminomáselné kyseliny - Janotík, Adam (2018)
Z důvodu neschopnosti přesunu na výhodnější stanoviště musí rostliny odolávat celé řadě biotických a abiotických stresů. Proto si rostliny vyvinuly různé mechanismy obranných odpovědí. Zvýšená obranná odpověď může být indukována různými xenobiotickými chemikáliemi. Jednou z nich je beta-aminomáselná kyselina (BABA), která indukuje rezistenci u více druhů rostlin. Kromě druhu rostliny a patogenu závisí míra BABA indukované rezistence (BABA-IR) na způsobu aplikace nebo její koncentraci. V této bakalářské práci byla sledována míra rezistence vyvolané BABA, kompetice BABA a aminokyseliny aspartátu o vazebné místo enzýmu aspartyl-tRNA syntetázy (AspRS) a změny v metabolomu rostlin po aplikaci beta-aminomáselné kyseliny. Jako modelová rostlina byl použit kultivar rajčete Mikro-Tom a modelový patogen Pseudomonas syringae pv. Tomato. Po nasátí BABA cévními svazky petiol listů byla prokázána zvýšená rezistence rostlin rajčete a změny v rostlinném transkriptomu. Po aplikaci BABA spolu s Asp byl