Mechanismy kontroly sestavení dělicího vřeténka u savčích oocytů - Holomková, Kateřina (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem savčího oocytu, mechanismy sestavení dělícího vřeténka, disjunkcí chromozomů a sesterských chromatid v průběhu meiotického dělení. Cílem této práce je prostudovat mechanismy sestavení dělícího vřeténka u savčích oocytů za použití inhibitorů kináz, fosfatáz a látek depolymerizujících mikrotubuly. Výsledkem by měly být nové poznatky o úloze vybraných kináz a fosfatáz při sestavení dělícího vřeténka, tedy i získání nových poznatků o kontrolních mechanismech ovlivňující vývoj oocytu. V experimentální části práce budou osvojeny manipulační a kultivační techniky používané pro izolaci a kultivaci savčích oocytů. Dále dojde k osvojení techniky imunofluorescenčního barvení, práce v programu ImageJ k analýze výsledků, a také seznámení se s přístupy pokročilé mikroskopie.