Hladiny fytoestrogenů v komerčně dostupných vzorcích mlék - Goišová, Monika; Kašparovský, Tomáš, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
V této bakalářské se věnujeme stanovení fytoestrogenů v komerčně dostupných vzorcích mléka metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí. Fytoestrogeny jsou látky rostlinného původu schopné interagovat s estrogenními receptory u živočichů. Tyto látky mohou být přítomné v krmivu nebo vznikat z rostlinných prekurzorů v trávicím traktu dojnic a dostávat se do mléka. V rámci této práce jsme analyzovali vzorky mléka Madeta, Kunín, mléko z farmy Božice a z Halenkovic. Ve všech vzorcích jsme zjistili přítomnost isoflavonů daidzeinu, glyciteinu, genisteinu, biochaninu A, formononetinu a metabolitu equolu. Nejvyšší byly koncentrace formononetinu a equolu, které se pohybovaly v rozmezí 20-200 ng/ml. Nižší byly naopak hladiny daidzeinu, genisteinu a glyciteinu, pohybovaly se v rozmezí 2-8 ng/ml. Koncentrace biochaninu A byla v rozmezí 3-15 ng/ml.
In this thesis, we deal with the determination of phytoestrogens in commercially available milk samples by means of high performance liquid chromatography with mass detection. Phytoestrogens are substances of plant origin able of interacting with estrogenic receptors in animals. These substances can be present in the feed or be created from plant precursors in the digestive tract of dairy cows and get into milk. In this work we analysed milk samples Madeta, Kunín, milk from the farm of Božice and from Halenkovice. In all samples, we found the presence of isoflavones daidzein, glycitein, genistein, biochanin A, formononetin and equol metabolite. The highest concentrations of formononetin and equol were in the range of 20-200 ng/ml. On the other hand, levels of daidzein, genistein and glycitein were lower, 2-8 ng/ml. Concentration of biochanin A was 3-15 ng/ml.
Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: daidzein; fytoestrogeny; genistein; glycitein; isoflavony; mléko; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; high performance liquid chromatography; milk; phytoestrogens; Genistein; Isoflavones; bakalářské práce; bachelor's theses