Syntéza derivátů bicyklo[1.1.1]pentanu - Žalud, Michal (2018)
Bakalářská práce se zabývá syntézou a reaktivitou [1.1.1]propellanu a bicyklo[1.1.1]pentanu. Literární část je zaměřena na metody syntézy [1.1.1]propellanu a jeho derivátů. Dále jsou zmíněny některé vlastnosti a aplikace propellanu v praxi. Zmíněny jsou i reakce, zejména adice, prováděné na propellanovém skeletu, na jeho „vnitřní“ vazbě mezi atomy uhlíku C1 a C3. Literární část seznamuje čtenáře s problematikou týkající se propellanu. Ve vlastní práci byl připraven [1.1.1]propellan postupnou syntézou z pentaerythritolu. Adicí chlorjodmethanu na propellan získaný 1-chlormethyl-3-jodbicyklo[1.1.1]pentan byl lithiací a reakcí s oxidem uhličitým převeden na 3-chlormethyl[1.1.1]pentan-1-karboxylovou kyselinu.