Studium elektronové struktury fosfosilikátů a jejich silikátových prekurzorů metodou DFT - Hrozková, Petra (2018)
Tato práce je zaměřena na studium elektronové struktury silikofosfátů a reaktantů používaných k jejich přípravě. Studované struktury jsou rozděleny podle velikosti na tři části. Malé modely zahrnují jednak sloučeniny reprezentující blízké okolí křemíku v silikofosfátech, tak i reaktanty, které byly používány v experimentálních pracích. Malé modely se omezují na acyklické sloučeniny. Dva střední modely, kde křemík obklopují chelátové ligandy a tvoří jeden nebo dva cykly. Velké modely reprezentují výsek předpokládané struktury silikofosfátových polymerů s ligandy, které nejen vytvářejí cykly obsahující centrální křemík, ale jsou o prosíťované mezi sebou navzájem. Prvním cílem práce bylo porovnat sklon křemíku k hypervalenci na základě teorie HSAB, hodnot globální tvrdosti η a absolutní elek- tronegativity χ. Naše výsledky vykazují korelaci mezi χ a ochotou sloučenin navyšovat koordinaci. Další část práce se týká studia souvislosti sklonu tvořit hyper- valentní sloučeniny a složení vazebn