Identifikace a funkční charakterizace PIWI-interagujících RNA s diagnostickým, prognostickým a prediktivním významem u kolorektálního karcinomu - Štítkovcová, Karolína (2018)
Kolorektální karcinom je třetí nejčastější nádorové onemocnění a obsazuje celosvětově přední místa z hlediska mortality. Proto se současný výzkum stále více zaměřuje na identifikaci nových diagnostických, prognostických a prediktivních biomarkerů. Slibnými molekulami by mohly být PIWI-interagující RNA - piRNA, které jsou přítomny jak v nádorové tkáni, tak v tělních tekutinách a několik studií již prokázalo jejich úlohu při vzniku a progresi nádorových onemocnění. Hlavním cílem diplomové práce bylo identifikovat piRNA s rozdílnou expresí ve vzorcích tkáně u pacientů s karcinomem rekta, které by umožnily predikovat odpověď na neoadjuvantní léčbu a doplnit zobrazovací metody pro účely restagingu. S využitím sekvenování nové generace bylo provedeno expresní profilování piRNA u 32 pacientů s karcinomem rekta. Pomocí pokročilých biostatistických metod byly identifikováno 9 piRNA s významně rozdílnou hladinou v nádorové tkáni pacientů s dobrou a špatnou odpovědí na neoadjuvantní léčbu. Násled