Biosensor pro stanovení sirných sloučenin ve víně - Skalka, Marek (2018)
Tato diplomová práce se zabývá sestrojením biosensoru k detekci sirných sloučenin ve víně způsobujících tzv. sirku. Sirka je závažná vada vína, pro kterou je charakteristický pach po zkažených vejcích a cibuli. Toto aroma vína je nejčastěji způsobeno sulfanem a methyl či ethylmerkaptanem. Teoretická část pojednává nejprve obecně o biosensorech a jejich komerčně dostupných variantách, následně se zabývá složením vína a nejčastějšími nemocemi a vadami vín, které mají vysoce negativní vliv na jeho kvalitu. Praktická část je zaměřena na samotný experiment, ve kterém byla pro detekci sulfanu využita inhibice askorbátoxidasy a křenové peroxidasy. Inhibicí askorbátoxidasy bylo dosáhnuto kalibrační závislosti od 1 do 16 mg/l. Při měření obsahu sulfanu ve vínech nebyla inhibice pozorována, neboť mez detekce 1 mg/l je nedostačující. V případě křenové peroxidasy inhibice zaznamenána byla, ale jak se později ukázalo, byla značně ovlivněna samotným poklesem aktivity enzymu. Pro přímou detekci methy