Význam myeloperoxidázy v regulaci buněčné smrti neutrofilních granulocytů - Kocurková, Anna; Kubala, Lukáš, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
Zánětlivý proces, spojený s aktivací neutrofilních granulocytů, umožňuje organismu bojovat s invazí patogenů. Avšak jeho přetrvávání vede k neustálé infiltraci neutrofilních granulocytů, které mohou trvale poškodit tkáň, a proto musí být z místa zánětu včas odstraněny nastoupením programované buněčné smrti. Po aktivaci oxidativního vzplanutí dochází u neutrofilních granulocytů k expresi fosfatidylserinu (z anglického phosphatidylserine, PS) na povrchu buněk, což je typický znak pro apoptózu. Dřívější studie ukazují, že exprese PS je snížená u neutrofilních granulocytů, které jsou deficientní na myeloperoxidázu (MPO). MPO je tedy pravděpodobně významně zapojena v regulaci programované buněčné smrti. Tato diplomová práce studuje vliv MPO na regulaci a mechanismus buněčné smrti u neutrofilních granulocytů po stimulaci aktivátory oxidativního vzplanutí: phorbol 12-myristát 13-acetátem (PMA), opsonizovanou bakterií Streptococcus mutans (OST) a N-formylmethionin-leucyl-fenylalaninem (fMLP).
Acute inflammation connected with migration of neutrophil granulocytes into the site of inflammation allows organism to deal with a disruption of host integrity. However, prolonged infiltration of neutrophil granulocytes into the inflamed tissue can cause irreversible damage. Therefore, their removal from inflammatory site by programmed cell death is necessary. Earlier studies showed lower externalization of phosphatidylserine (PS) on the surface of myeloperoxidase (MPO)-deficient neutrophil granulocytes. Therefore, MPO seems to be significantly involved in a regulation of this process. This master thesis is focused on the role of MPO in a regulation of programmed cell death of neutrophil granulocytes stimulated by activators of oxidative burst: phorbol 12-myristate 13-acetate (PMA), opsonized Streptococcus mutans (OST) and N-formylmethionine-leucyl-phenylalanine (fMLP). Ability of selected activators to induce reactive oxygen species production was proved by using luminol-amplified ch
Vedoucí práce: Lukáš Kubala
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: autofagie; buněčná smrt; granulocyty; nekroptóza; neutrofily; oxidativní vzplanutí; peroxidasa; cell death; granulocytes; necroptosis; neutrophil granulocytes; neutrophils; oxidative burst; Autophagy; Peroxidase; diplomové práce; master's theses