Délka telomer jako indikátor stáří buňky a životního stylu - Nohelová, Lucie; Fojtová, Miloslava, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
Telomery jsou nukleoproteinové struktury lokalizované na koncích lineárních eukaryotických chromozomů. Významnou funkcí telomer je ochrana genetické informace uvnitř chromozomu a dále odlišení přirozených konců chromozomů od dvouvláknových zlomů DNA. Zkracování telomer, ke kterému dochází při každém buněčném dělení, ovlivňují kromě dědičnosti také styl a kvalita života. Stres je jedním z faktorů, který nepříznivě ovlivňuje telomery a jejich protektivní funkci. V praktické části bakalářské práce byla analyzována relativní délka telomer v lymfocytech židovských osob, které přežily holokaust během druhé světové války, a ve dvou generacích jejich potomků. Zjištěné údaje byly porovnány s kontrolními skupinami, tj. s osobami srovnatelného stáří, ale neexponovanými silnému stresu či jeho důsledkům. Dále byla délka telomer hodnocena u osob z obou výše uvedených skupin vykazujících znaky stresu v současné době, ve srovnání s osobami nestresovanými. Výsledky ukázaly, že mezi relativní délkou tel
Telomeres are nucleoprotein structures localized at the ends of linear eukaryotic chromosomes. Telomeres protect the genetic information inside the chromosomes and distinguish natural ends of chromosomes from double-stranded DNA breaks. The replicative shortening of telomeres is influenced, in addition to the heredity, by the lifestyle and the life quality. In this context, stress negatively affects telomeres and their protective function. In the experimental part of this thesis, relative lengths of telomeres in lymphocytes of jewish survivors of the holocaust during the World War II and two generations of their offspring were analyzed. These data were compared to that in the control groups, i.e. persons of comparable age but without a strong life stress experience. Furthermore, the length of telomeres was evaluated for the group of persons showing marks of the current stress compared to the non-stressed persons. Results showed that there were no differences between the relative length
Vedoucí práce: Miloslava Fojtová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: délka telomer; kvantitativní polymerázová řetězová reakce; metoda TRF; stres (fyziologie); telomery; stress; telomeres; the length of telomeres; TRF method; Real-Time Polymerase Chain Reaction; bakalářské práce; bachelor's theses