Délka telomer jako indikátor stáří buňky a životního stylu - Nohelová, Lucie (2018)
Telomery jsou nukleoproteinové struktury lokalizované na koncích lineárních eukaryotických chromozomů. Významnou funkcí telomer je ochrana genetické informace uvnitř chromozomu a dále odlišení přirozených konců chromozomů od dvouvláknových zlomů DNA. Zkracování telomer, ke kterému dochází při každém buněčném dělení, ovlivňují kromě dědičnosti také styl a kvalita života. Stres je jedním z faktorů, který nepříznivě ovlivňuje telomery a jejich protektivní funkci. V praktické části bakalářské práce byla analyzována relativní délka telomer v lymfocytech židovských osob, které přežily holokaust během druhé světové války, a ve dvou generacích jejich potomků. Zjištěné údaje byly porovnány s kontrolními skupinami, tj. s osobami srovnatelného stáří, ale neexponovanými silnému stresu či jeho důsledkům. Dále byla délka telomer hodnocena u osob z obou výše uvedených skupin vykazujících znaky stresu v současné době, ve srovnání s osobami nestresovanými. Výsledky ukázaly, že mezi relativní délkou tel