Měření inhibitorů acetylcholinesterasy pomocí SIRE techniky - Hlaváčová, Tereza (2018)
Acetylcholinesterasa je enzym, který inhibuje řada sloučenin, z nichž hlavní jsou karbamátové a organofosfátové estery používané jako pesticidy. Tyto sloučeniny tvoří s acetylcholinesterasou pevnou vazbu, kdy enzym poté nesnadno regeneruje nebo už nemůže být regenerován vůbec. SIRE technika je průtočný elektrochemický biosensor s vyměnitelnou biorekogniční složkou. Toto uspořádání tak dělá ze SIRE technologie atraktivní systém pro měření ireverzibilní inhibice acetylcholinesterasy. Pro experimentální ověření použitelnosti SIRE systému byla acetylcholinesterasa použita jako biorekogniční složka, acetylthiocholin jako substrát. Použitým inhibitorem byl eserin.