Komplexní studium turmalínů z pegmatitů v serpentinitech moldanubika - Prokop, Jiří (2018)
Disertační práce se zabývá využitím turmalínu jako ukazatele externí kontaminace granitických pegmatitů v prostředí hostitelských serpentinitových hornin. Trendy ve vývoji chemického složení turmalínů, charakter texturních znaků a doprovodných minerálních asociací byly studovány v různých granitických pegmatitech, které pronikají serpentinity moldanubické zóny, a to zejména s využitím optické mikroskopie, elektronové mikrosondy a BSE-fotodokumentace. Horniny obsahující turmalín bylo možno rozdělit do tří odlišných skupin: (i) drobné homogenní žíly plagioklas-turmalínových hornin (skupina A), jejichž původ je spojován s anatexí nebo metasomatózou, (ii) homogenní až jednoduše zonální převážně primitivní pegmatity (skupina B), a (iii) zonální Li-pegmatity třídy vzácných prvků (skupina C). Převládající primární turmalíny I i podstatně méně zastoupené turmalíny II, které vznikly až ve stádiu subsolidu pegmatitové taveniny, vykazují různý stupeň kontaminace Mg a Ca a jejich složení odpovídá