Výzkum pleistocenních společenstev drobných savců v Mladečských jeskyních (Česká republika) - Děkanovský, Ondřej (2018)
Tato práce se zaměřuje na determinaci fosilního materiálu drobných savců (Rodentia, Lagomorpha) ze sondy II v prostoru Dómu mrtvých (Mladečské jeskyně, Česká republika). Cílem studia bylo biostratigrafické vyhodnocení společenstva doplněné o paleoekologické interpretace. Na základě detailního studia dentice byla prokázána přítomnost 5 podčeledí (Arvicolinae, Murinae, Cricetinae, Glirinae, Ochotoninae). Fauna drobných savců ze všech zkoumaných vrstev sondy II dokládá nejspíše kontinuální sedimentární záznam odpovídající části jednoho klimatického cyklu. Struktura společenstva odpovídá období bezprostředně po konci glaciálu a prudkému oteplení na počátku interglaciálu. Z paleoekologického vyhodnocení je zřejmé, že společenstvo odpovídá lesostepnímu prostředí, v hloubce 1,8-2,0 m převažují taxony indikující lesní prostředí s vyšší humiditou. Společenstvo je charakteristické celou řadou zvláštních a ojedinělých rysů.