Minerály skupiny cordieritu z granitických pegmatitů borského granulitového masívu - Kocáb, Jan (2018)
Předložená práce se zabývá paragenetickým postavením a chemickým složením minerálů skupiny cordieritu (CGM) v granitických pegmatitech borského granulitového masivu. Ke studiu byly vybrány dobře diferencované, symetricky zonální pegmatitové žíly typické pro oblast Hatí u Dolních Borů. Výskyt CGM je vázán na všechny jednotky pegmatitů - okrajovou, grafickou, blokovou a albitovou; přítomnost CGM ve starších jednotkách dokazuje krystalizaci CGM přímo z taveniny již v raných fázích krystalizace. Na pegmatitových žilách s významným zastoupením turmalínu (žíla č. 5) CGM nebyly zjištěny. CGM jsou dále ve zdejších pegmatitech často doprovázeny asociací ilmenit + monazit + xenotim. V případě, kdy B není přítomen v tavenině v dostatečném množství a nevzniká turmalín, tvoří Ti a REE vlastní minerály. CGM ve většině případů zcela podlehly několika fázím alterace, vhodné k analýzám byly pouze vzorky ze žil č. 3, 4, Oldřich a nově objevené žíly Krásněves.