Primární a supergenní Pb-Zn mineralizace na rudním ložisku Horní Hoštice u Javorníka - Petřek, Marcel (2018)
Předložená práce se zabývá primární a supergenní Pb-Zn mineralizací na rudním ložisku Horní Hoštice - Jelen, nedaleko města Javorník. První část práce ve formě rešerše podává ucelený přehled dosavadních poznatků o ložisku. Druhou část tvoří terénní etapa, vlastní výzkum a výsledky. V terénní části byly odebrány vzorky, zdokumentován a posouzen současný stav zájmové oblasti. Odebrané vzorky byly zkoumány za pomoci optické mikroskopie, elektronové mikrosondy a Ramanovy spektroskopie. Za pomoci těchto metod bylo určeno chemické složení sulfidů a sekundárních fází hemimorfitu, anglesitu, cerusitu a pyromorfitu. V případě supergenního obohacení byla zjištěna posloupnost krystalizace jednotlivých minerálů v oxidační zvětrávací zóně ložiska. Nově byla detailněji popsána primární mineralizace a její chemismus. Obsahy Cd ve sfaleritech (0,14 - 0,60 hm.%) a Fe (1,83 - 5,28 hm.%) jsou nízké a společně s nepřítomností inkluzí jiných sulfidů svědčí o nízkoteplotním vzniku.