Etnografická charakteristika regionu a její využití ve výuce zeměpisu - Kazdová, Eva (2018)
Tato bakalářská práce je rozdělena do tří částí. V první části se věnujeme základním východiskům regionální geografie, druhá část se zabývá etnografickým regionem Blata a jeho zařazením do výuky geografie na středních školách. Poslední, třetí část, se věnuje pedagogickým aspektům, které souvisí s výukou geografie na gymnáziích. Cílem práce bylo vytvořit etnografickou charakteristiku regionu Blata včetně učebního textu a zjistit, do jaké míry jsou žáci na gymnáziích obeznámeni s etnografickými regiony ve svém okolí a jakým způsobem reagují na zařazení nového výukového tématu do hodin geografie. Zjistili jsme, že aspekty kulturního dědictví v regionu Blata žáci úplně opomíjí. Během testovacích hodin jsme tak žáky seznámili se základní charakteristikou této problematiky. Úkolem žáků bylo vytvořit myšlenkovou mapu, kterou jsme následně vyhodnotili.