Jaký je vztah mezi současnou druhovou bohatostí vegetace a historickými změnami krajinného pokryvu? - Simerská, Denisa (2018)
Práce popisuje vývoj krajiny v České republice a má za úkol zodpovědět, zda existuje vztah mezi historickým využitím krajiny v bezprostřední blízkosti fytocenologických snímků a jejich druhovou bohatostí. Práce kombinuje data fytocenologických snímků lesní a travinné vegetace a map využití krajiny pro období 1836-1852, 1876-1880, 1953-1957, 1988-1995 a 2002-2006. Závislosti jsou u těchto dvou souborů dat testovány Spearmanovým korelačním koeficientem jednak pro oblast celé České republiky a jednak v rámci menších územních jednotek: Západní Karpaty, Šumavská oblast a oblast severních Čech. Celorepublikově, i na menších vymezených územních jednotkách byl prokázán negativní vztah mezi velikostí lesních ploch v okolí fytocenologických snímků a počtem druhů. Potvrzena byla stanovená výzkumná hypotéza zvyšování počtu druhů travinné vegetace se zvyšující se plochou trvale travních porostů v okolí snímků. Největší závislost byla zjištěna v severních Čechách. á