Terénní výuka v modelovém území v okolí Pouzdřan - Zajícová, Jana (2018)
Bakalářská práce se zabývá terénní výukou geografie na gymnáziích v České republice. V teoretické části práce je uvedena definice terénní výuky, jsou představeny cíle výuky a zhodnoceno její postavení v geografickém vzdělávání. Praktická část práce se věnuje možnostem terénní výuky v modelovém území v okolí Pouzdřan. Cílem práce je návrh a kompletní zpracování trasy a učebních podkladů pro tři terénní vyučovací jednotky v okolí Pouzdřan. Vybranými lokalitami jsou přírodní rezervace Plačkův les a říčka Šatava, národní přírodní památka Pouzdřanská step - Kolby a obec Pouzdřany. Každá vyučovací jednotka má jiné tematické zaměření. Ke každé části je zpracována charakteristika území, metodická příručka pro učitele a pracovní list.