Výuka fyzické geografie jižní Evropy na středních školách - Nekvapilová, Ivana (2018)
Hlavním cílem bakalářské práce je tvorba vlastního výukového textu pro žáky středních škol na téma fyzické geografie jižní Evropy. Výukový text je vytvořen nejdříve na základě požadavků Rámcových vzdělávacích programů na výuku regionální geografie nejen na gymnáziích, ale i na dalších středních školách, na kterých se geografie vyučuje, a poté především na základě srovnání čtyř vybraných učebnic používaných na českých středních školách. Učebnice jsou srovnány z hlediska regionálního dělení Evropy s důrazem na zařazení států jižní Evropy, a také z hlediska obsahu učiva týkajícího se fyzické geografie jižní Evropy. Vytvořený výukový text má podobu kapitoly do učebnice. Žákům dostatečně přiblíží probírané téma, a to prostřednictvím textu doplněného o četné fotografie a mapy. Student se bude podílet na výuce dané problematiky také aktivně za pomoci otázek a úkolů, které výukový text rovněž obsahuje.