Regionálně geografické aspekty zemědělství na území SO ORP Velké Meziříčí - Špinarová, Leona (2018)
Leona Špinarová: Regionálně geografické aspekty zemědělství na území SO ORP Velké Meziříčí Tato bakalářská práce se zabývá regionálně geografickou analýzou zemědělství na území správního obvodu obce s rozšířenou působností. Zprvu jsou rozebrány vlastní předpoklady území, jak fyzickogeografické, tak socioekonomické a to především ve vztahu k zemědělství. Současný stav je mimo jiné zhodnocen i pomocí komplexních ukazatelů určených pro zemědělství. Nachází se zde méně úrodná zemědělská výrobní oblast bramborářská a horská, na části území jsou vyhlášeny znevýhodněné oblasti pro zemědělce. Nachází se zde ale i úrodnější bonitované půdně ekologické jednotky. V další části práce je zhodnocen vývoj organizační struktury zemědělství, kladen důraz je zejména na vývoj po roce 1990 až po současný stav českého zemědělství v rámci Společné zemědělské politiky Evropské unie. Dále tato bakalářská práce analyzuje ekonomické subjekty a v neposlední řadě nejvýznamnější toky do zemědělství.