Variabilita společenstev suchozemských plžů v přírodě blízkých lesních biocenózách - Palečková, Lenka (2018)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na environmentální a geografické faktory ovlivňující druhové složení a bohatost společenstev suchozemských plžů v přírodě blízkých lesních stanovištích. Rešeršní část se věnuje faktorům prostředí, které ovlivňují výskyt suchozemských plžů, dále charakteristikám biogeografických podprovincií a vegetačních stupňů na Moravě a také historickému vývoji přírody v Evropě v období kvartéru. V praktické části práce bylo analyzováno druhové složení společenstev suchozemských plžů ve třech biogeografických podprovinciích (Hercynská, Západokarpatská a Severopanonská) a napříč pěti vegetačními stupni, a to v 1. & 2., 3., 5., a v 7. v. s. Byl testován vliv různých faktorů prostředí na variabilitu druhové bohatosti a skladby plžů. Celkem bylo nalezeno 8001 jedinců patřících k 80 druhům plžů.