Pilotní posouzení říčních sedimentů toku Jihlavy z pohledu výskytu prvkových anomálií - Majorošová, Kristína (2018)
Cílem práce bylo stanovit prvkové složení zemin v nadloží třebíčského masivu a říčních sedimentů středního toku Jihlavy. Řeky Jihlava a Oslava přetékají třebíčskym masivem. Horniny třebíčského masivu mají vysoký obsah radioaktivních prvků, draslíku, hořčíku a řady dalších. Říční sedimenty Jihlavy a Oslavy jsou bohaté na tyto prvky. Byly odebrány vzorky půdy v nadloží třebíčského masivu a říčních sedimentů z řeky Jihlavy. U všech vzorků byl stanoven obsah radioaktivních prvků a těžkých kovů pomocí gammaspektrometrické analýzy a rentgenfluorescenční analýzy. Koncentrace uranu v půdních i říčních sedimentech jsou nižší než koncentrace v durbachitech. Uran je mobilní prvek a jeho pokles je viditelný ve vzorkách z okolí vodních ploch. Výsledky prokázaly, že koncentrace sledovaných prvků z říčních sedimentů a půd odpovídají koncentracím v durbachitických horninách třebíčského masivu a neindikují antropogenní kontaminaci.