Přírodní poměry a flóra území v západní části Brna - Vymazalová, Iveta (2018)
Tato bakalářská práce se věnuje charakteristice přírodních poměrů a flóře území v západní části Brna. Území o celkové rozloze přibližně 6 km2 je vymezeno třemi poli podrobného síťového mapování (6764-D-B-b, 6765-C-A-c, 6765-C-C-a), které se od sebe liší hustotou osídlení a využitím krajiny. Studovaná oblast je převážně nížinného charakteru. Podloží je tvořeno především granodioritem a sprašemi. Z půd zde mají největší zastoupení kambizemě a hnědozemě. Území spadá do nejteplejší mírně teplé oblasti. Potenciální přirozená vegetace je tvořena především černýšovou dubohabřinou (Melampyro nemorosi-Carpinetum). V menší míře se zde vyskytují také acidofilní doubravy a luhy s olšinami. Území spadá do fytogeografických oblastí Termofytikum a Mezofytikum. Stěžejní částí této práce je rešerše odborné literatury a dostupných floristických databází, ze kterých byl vytvořen soupis dosud zjištěných druhů cévnatých rostlin ve studovaném území. Celkem bylo zaznamenáno 323 druhů, z toho 44 ohrožených.