Hydrogeologické poměry lokality Čertovka - Vošahlíková, Daniela (2018)
Čertovka je jedna ze sedmi průzkumných oblastí pro vybudování úložiště jaderného odpadu. Horninový masiv tak bude jeho přírodní bariérou. V rámci diplomové práce byla v této lokalitě v období leden až listopad 2017 provedena termometrie, režimní měření, odběr deseti vzorků vod a jejich chemická analýza. Termometrií, elektrochemickými vlastnostmi a rozborem vod byla prokázána přítomnost mělkých i hlubších podzemních vod a absence vod hlubokého podzemního oběhu. Z režimních měření průtoků bylo zjištěno, že lokalita je místem infiltrace vod, a že proudění je významně ovlivněno strukturními prvky. Střední specifický odtok činí 0,23 l/s/km². Charakteristickým typem vod na lokalitě jsou vody MgCa-SO₄ a MgCa-SO₄HCO₃. Na území převládá lokální oběh s vysokým hydraulickým gradientem.