Hydrogeologické poměry lokality Magdaléna - Sionová, Pavlína (2018)
Magdaléna je jednou z devíti lokalit v České republice, která byla vybrána jako potencionální vhodné místo pro hlubinné úložiště jaderného odpadu. Mezi faktory, určující vhodnost dané lokality pro hlubinné ukládání, patří především její geologická stavba, která řídí systém proudění podzemních vod. Tento systém proudění byl na lokalitě Magdaléna posouzen na základě zhodnocení drenážních charakteristik vyplývajících z termometrie povrchových toků provedené v lednu a únoru 2017. Během termometrie bylo identifikováno 44 přítoků podzemních vod. Nejvyšších teplot a průtoků, naměřených při termometrii, dosahovaly přítoky na litologických hranicích hornin (syenity s migmatity a pararulami), které vyvěraly na této hranici kolmo ke spádnici terénu. Nejvyšší teplotu měl probublávající pramen v rozsáhlém prameništi, který dosahoval hodnoty 9,1 °C. Nejčastěji byly přítoky vázány na tektonické linie, dále na kombinaci obou výše zmíněných. Minoritní byly přítoky morfologického původu.